...

...
ПОРТАЛ "САЗВЕЖЂЕ З"

Translate

Укупно приказа странице

Пишу нам...

Пишу нам, понајвише, читаоци НОВИБУСУРА, односно СПЕКТРА, из разних наших крајева, понешто од тога публикујемо на страницама "СПЕКТРА", не све. Понекад објављујемо и писма оних читалаца који често нису у праву, него су дирнути или повређени на неки начин. Но, откако је "СПЕКТАР", односно НОВИБУСУР постао електронски лист позваних и претплаћених читалаца, тамо нека писма не можемо објавити из прозаичног разлога: прво, зато што аутори тих писама не би могли да виде да су објављена њихова писма, јер нису ни позвани, ни претплатници. Зато смо одлучили да овде публикујемо понешто од онога што нам пишу сасвим незнани нам читаоци из наших крајева, који могу да приступе слободно овој локацији. споменута писма ми је проследио Иван Шишман, који их је добио, али су у суштини била упућена редакцији "Сазвежђа З". За почетак...


..
...
...

                                       

Стојан БОГДАНОВИЋ: ДУША
Одломци

40
Злодело се не може исправити изјавом, него делом, али ни то није увек могуће.
Код нас постоји и црква покајница. Она служи да се српски народ подсећа како је кум убио кума. Али није допринела да се то више не дешава. Нити је икоме олакшала душу.
Напротив, терет је све већи.


41
Кум би требало да је важан целог живота.
Дошло је такво време да када човек каже кум, онда сви помисле на мафијаша.
Неки људи имају више кумова, а нису их све потаманили.
Не важи више стара изрека:"Кум није дугме." Сада кум није ништа.
Кум сведочи да је судбина запечаћена.
Кум је крунски сведок!
Куме изгоре ти кеса!
Куме пази да не испустиш дете,
једва смо га направили.
ЈОВАН ГА ЈЕ КРСТИО!
Реке су толико загађене нема човек где да крсти човека!
Крст није смишљен због крсташких (читај: пљачкашких) ратова!
Крст је човек, а он је мач!
Мач не значи мачо!
Шта ти значи крштена душа?
Снимљеноу Звижду. Поглед са  Просјанског пута према брежуљку Главица, миразу
наше покојне мајке  и култном месту...


42
Туђа душа се носи наврх мача!
Колико душа се може сместити наврх копља понад ратне заставе?!
Погана реч распори сваку душу!
Тврда душа, тврда вера!
Душа се може прекопати, али се не може повратити!
Ових дана душа се може повратити само хладним пивом!


43
Растаје се с душом, тако кажу у мом селу, а и у вашем, за неког ко је близу премина. Ја мислим да га она напушта. Има и оних који тврде да је свеједно да ли је ово или оно. Због тога ја
остајем при своме.
Нико од оних који су се растали са душом није ми потврдио да је растанак био болан. А песници трубе хиљадама година да је било страшно. Било је међу њима и правих трубадура, а
било је и оних који су ишли траговима трубадура. Неки су само трчкарали около. За то време негде се кувала песма која је била прави мелем за душу, као кисела чорба после боњинске
шљивке.

44
На мојој фејсбук страници сам почео да објављујем фрагменте из мог списа "Душа". Да су занимљиви уверио сам се тек када су почели да ме поткрадају....


        Извор: Стојан Богдановић: ДУША. (Одломци, по избору ур. Видети више )
___________
  * Драги Мирославе,
Данас сам пустио нови есеј под насловом, Душа.
Можда ће Вам бити занимљив?. 
Желим Вам добро здравље.
Чувајте ми Звижд!
Срдачно, Ваш Стојан  
25.08. 2017 12:18ЛеЗ 0012581 
...


Милка СтефановићДомет васељенског листа Новибусур 
ЧЕСТИТКА,  25. 08. 2017. 01:03 


Поштовани Мирославе,

Домет васељенског листа Новибусур је заиста висок и заслужује огромну пажњу и поштовање.
Данас, када се Срби отуђују од свог корена, себе, своје историје, вере, обичаја и свега србског, ви сте један од ретких који је стао у одбрану и очување истог. Као ретко објективан хроничар, не остављате лажну слику ни лажно сведочење из  свог и сваког времена које сте дотакли, а то није једноставно.
У времену где се свакодневно сукобљавају интереси појединаца, није лако носити тешко бреме истине. Дуго већ, многа су "велика" списатељска пера затајила у моралитету због разних повластица, или се буде тек онда када сви о томе јавно проговоре, ви храбро и са великим трудом и љубављу, број по број цењеног листа градите. Зато вам честитам и надам се да вам неко из "Власти културе " помогне у опстанку и промоцији вашег корисног листа који нас опмиње где смо, шта смо и шта ћемо бити ако се препустимо инструментаријуму збивања.
Песнички поздрав од Мими.


From: Miroslav Lukić <miroslav7275@gmail.com>
Sent: Tuesday, August 8, 2017 6:13:24 PM
To: Милун Мића Бабић; milka stefanovic
Subject: Потврда о публиковању

ЛеЗ 0012580  
..


7. јул 2017.
Милка Стефановић Мими /Београд/

ПРЕПОРОДИТЕ ПЕСМУ

Песмо, ти хоћеш у облаке
а огњице ти остале без сјаја.
Чудном мером често просуђена
и песничким грехом наружена
на твом лицу краљевском
празнина је заданила.

На покровцу ти празно семе
са дна сабира строфе око врата
и свети песнички засун подиже,
да ниске страсти закораче
уз тебе и твој жар и јад
у "Велика песничка кола".

Немоћна драгано славног гласа
за срце пером прикована,
данас си слуга путу
робе у опни без свиленог сјаја.
На постељи црвоточној
чекаш своје плаћено зрење.

Преображена у сенку наше буђи
ко ће да те препороди?
Црн ти је образ и перо црно
док се у победи побеђена сливаш.
Пред Дамаскиновом руком си се обрукала,             
док грех песнички ка Голготи носиш.                                                              * * *
..

8. јул 2017.

 Поштовани СПЕКТРОВЦИ, пратим већ дуже ваш културолошки поход у овај наш све више отуђени и отупљени свет. Ваше секвенце са извора су прави бисери на ниски аутохтоних украса. 
Жалите се на мраве у вашим трешњама. Не, они су само дошли по своје. Мрав је племенита и вредна живуљка под овим небеским шаром. Вредни су и организовани. Сваки зна, баш као и пчеле у кошници, шта му је посао. Да прикупља храну и носи у заједничке одаје да храни младе. Уредни су, прави чистунци. Да ли сте икад видели мраве да се завлаче у измет или у некакав смрдљиви брлог? 
Много су опаснији и у сваком смислу прљавији они други "мрави" који нас глођу, пљачкају и загађују наш ментални склоп. Понижавају ову нашу (за часну већину)  једину отаџбину. Они отаџбину искоришћавају и понижавају, а домовину имају посвуда, зависи где су преселили плен. Нас третирају као менталне идиоте; за њих ми немамо ни интелигенцију ни самосвест.
Али, оставимо ту врсту "мрава", покварићемо ово поподне. Јесте врело, али је заиста могуће да летњи дани буду врели. 
Да се позабавимо вашом трешњовачом.  Алкохол ми је ужа професионална специјалност. То сам специјализовао на факултету. Писање књига, приповедака и романа је само моја љубав још из далеких младих дана. И кад ме питају шта сам по професији, ја одговарам да сам професионални алкохоличар. Тада ме они без смисла за хумор загледају у жељи да виде да ли ми је нос довољно црвен. Да оставимо уску професионалну причу о пићима. Примећујем да сте направили пиће по једноставној традиционалној технологији. Пошто вас већ дуже време "читам", као људи из народа и за народ направили сте пиће на једноставан изворни начин.
Иако професионално поткован, за своју душу и породицу и сам правим вишњевачу на сличан начин. Купим или уберем своје вишње у пуном зрењу и потопим у добру препеченицу или лозовачу. Додам мало шећера да пиће добије ликерасту ноту и све оставим да стоји. Повремено истумбам балон да се раствори шећер и поспеши екстракција боје, ароме, укуса и природног шећера из вишања. После 2-3 месеца кроз цедило источим сада већ готово пиће. И тада приметим нешто за шта немам објашњење.
У вишње које нису прскане уселио се црв. Њега не видимо, сем кад бисмо пажљиво отворили плод и обавезно око коштице видели мале беле црве. За неке је то одлична храна јер су пуни корисних беланчевина. За неке, али не и за нас. При цеђењу сада већ формираног пића (вишњевог аперитива) са лепом црвеном  бојом, аромом и укусом на мрежи сита остане прилична количина црва. Загонетка је: откуд црви ван вишњевог плода где су живели и уживали у садржају плода? Кад смо потопили вишње у ракију, алкохол је путем осмозе продро у плод. Та јачина је убиствена за нежног црва. Он би требало моментално да угине још у плоду. Како је онда могао да изађе ван и да плива "леђно" у пићу?
Поздрав у ово осмојулско поподне. Примећујем да се са запада  гомилају тамни облаци. Као и увек, невоље нам долазе отуда.

Милун Мића Бабић  
ЛеЗ 0012387  


..

Нема коментара:

КОМПЛЕТАРИУМ

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"