...

...
ПОРТАЛ "САЗВЕЖЂЕ З"

Translate

Укупно приказа странице

понедељак, 16. јануар 2017.

Занимљивости из апатинско- сомборског АЛМАНАХА за 2006. и 2007. годину



УТВРЂЕН ДАТУМ КРАЈА СВЕТА

Група европских геолога и палеонтолога утврдила је тачан датум
смака света и тог дана са лица Земље нестаће и последњи човек. То
ће се догодити за више од два милиона година, или сасвим прецизно
31 . октобра 2.252 .006. године. Тога дана када се у неким деловима
света обележава Дан вештица, наступиће ново ледено доба које ће
уништити сав живот на Земљи.
До тог датума научници су дошли анализирањем фосила из
централне Шпаније. Утврдили су да сисари имају „просечан век
трајања“ од 2,5 милиона година, а како је познато да модерни човек
постоји већ 25 0.000 година закључили су да му је преостало још
нешто више од два милиона година живота. (ФОНЕТ)

ИМА ИХ ТРИДЕСЕТ ТРИ

Дунав постаје спајањем двеју шварцвалдских речица, леве
саставнице Бригаха (42 ,7 км) и десне Брегеа (47,6 км). Оне се састају
код града Донауешингена на 678 м надморске висине, одакле теку
под називом Дунав до делтастог ушћа у Црно море. Укупна дужина
Дунава износи 2783,4 км, а са Брегеом 2831 км. Иако је у Европи
после Волге највећа река, у свету постоје 33 реке дуже од Дунава. То
су (дужина у км): Амазон са Укајали 7.025 км (са Марањоном 6.771
км), Нил са Кагером 6.671, Мисисипи са Мисуријем 6.42 0, Јанкце
6.300, Парана са Рио Гранде 5.610, Макензи са Атабаском 5.572,
Хоангхо 5.464, Об са Иртишом 5.41 0, Јенисеј са Ангаром и Селенгом
5.060, Мисури 4.740, Конго са Чамбеши 4.700, Меконг 4.500, Амур
са Аргуњом 4.444 , Лена 4.400, Иртиш 4.24 8, Нигер 4.160, Мисисипи
3.950, Мари са Дарлингом 3.750, Јукон 3.700, Волга 3.531 (пре
изградње вештачких језера 4.688), Св. Лоренца од извора Сан Луј
3.35 0, Журуа 3.283, Шат ел Араб са Еуфратом 3.260, Мадеира 3.23 0,
Пурус 3.200, Салуен 3.200, Инд 3.180, Рио Гранде дел Норте 3.033 ,
Сир Дарја са Нарином 3.019, Доња Тунгуска 2.989, Брамапутра 2.900,
Токантинс 2.850 и Сао Франциско 2.800, а после свих њих следи 34 .
Дунав. По подацима америчког Nаtional geographic Society Амазон
је дугачак 7.025 км, док Instittuto de investigaciones sobre la Amazania
Peruana прихвата за дужину ове огромне реке 6.885 км, што је 14 0 км
краће од америчких података.

Уредник Благоје Свркота


Пајо Ј. Кораћ
САГА О ХРАСТУ
Широк и моћан, висок и горд стоји храст
Стари. Усправан и сам, дебели див. Сам без
Игде иједног брата, сам и свој, зелен и црн.
Никога се не плаши и нико му не смета.
Својом крошњом неда јови и црвеном глогу
Да га надвисе и чува их од сунца и воде, од
Ветра и града. Зна да су поред њега. Ту,
Близу врбе које му прилазе као деца млеку,
Тужне што су танане и мале наспрам моћног
Дива. А он, горд и смео њише својом круном
И носи сунце са собом. Месец му прилази тихо
Као жути ђердан, а у крошњи црне дупље
Мудри ћук ћућуриче. Тишина је. Мир.

Специјалитети
ТАСИН ПАПРИКАШ
Припреми месо од једног мочинга. Очисти га од дебелих опни.
Жилу на крају исеци, али не бацај него је кувај са месом и
кад буде готово извади заједно са коском. Када си припремио месо
које си исецкао на комаде величине 2-2,5 цм, припреми лук и то
пун дубок тањир са малим брежуљком. Динстај лук док не омекша
са мало уља. Кад је лук омекшао, стави месо и посоли га по укусу.
Динстај све заједно док сок који пусти месо не покрије само месо.
Тада додај паприку и бибер. Паприке једну супену кашику пуну,
а бибера малу кашикицу пуну равно. Још мало динстај. Онда додај
вреле воде и то да вода буде 2-3 цм изнад меса. Кад прокључа додај
кашикицу зачина, кашикицу сенфа, кашикицу шећера и пола
кашикице оригана. Кувај на малом кључу 2 сата. Пре него што буде
готов, види да ли желиш да имаш ређи или гушћи и то пола сата пре
завршетка и тада додај мало вреле воде. Ми га једемо са резанцима
које купујемо (замрзнуте) у рибарници.
Записао за „Алманах“ 1. марта 2005.
познати сомборски глумац и
филмофил Марко М. Тасић (1927-2006)


БАЧКИ КУЛЕН
За квалитетан кулен потребно је:
- 10 кг млевеног свињског меса без масноће
- 200 гр соли
- 200 гр слатке паприке
- 50 гр љуте паприке
- 30 – 50 гр млевеног бибера
Со и зачине потребно је добро измешати са млевеним месом.
Добијена смеша се пуни у природна говеђа црева, која након пуњења
везујемо на оба краја.
Димљење мора бити са што мање ватре и топлоте, те је у ту сврху
најбоље користити букову пиљевину. Што је дим хладнији добићете
трајнији производ.
Димљење вршити 3-4 дана по неколико сати. Након тога долази
процес сушења који треба да траје најмање 90 дана на хладном
промајном месту.
На овај начин добили сте кулен који може да стоји у остави, а да
се не поквари и не изгуби на квалитету месецима , па и годинама.
Ово задње није проверено, јер разна славља и дружења јесу прави
повод да га потрошите.
Сава Мрђеновић

У ВИНУ ЈЕ ИСТИНА
Умерено пијење и црног и белог вина благотворно делује на
организам.
- Чаше за вино морају бити танке и безбојне, да би показале боју
вина.
- За вина треба избегавати сувише отворене чаше, тј. странице
чаша треба да су благо увијене ка унутра и да омогуће концентрацију
ароме на врху.
- Чаше се држе за ножицу или дршку да вино не грејемо и да
повећамо визуелни утисак његове бистрине и боје.
- Шампањце и слатка вина служити између 6 и 8 степени Ц.
- Розе и слатка вина благо расхладити од 8 до 12 степени.
- Црна лагана вина сервирати од 12 до 14 степени.
- Пуна црвена вина се служе између 15 и 18 степени.
- Боју вина, бистрину и густину, тј. винске сузе обухватамо
погледом.
- При ручку су најбоља три напитка вина: за здравље, за весеље
и за уживање.
Миле Буловић__



Сто шездесет година од Вуковог Новог завjета,
Његошевог Горског вијенца,
Песама Бранка Радичевића
и Рата за српски језик и правопис Ђуре Даничића
А Л М А Н А Х за 2006. И 2007.
ДЕСЕТА ГОДИНА. - Сомбор Апатин 2007, стр. 321-322 , 324-325.

Нема коментара:

КОМПЛЕТАРИУМ

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"