...

...
ПОРТАЛ "САЗВЕЖЂЕ З"

Translate

Укупно приказа странице

уторак, 18. јун 2024.

БРУКА ОКО "СКЕРЛИЋА.. ."

 

- МИРОЉУБ МИЛАНОВИЋ КАО КОЛАТЕРАЛНА ШТЕТА?


 

БРУКА ОКО СКЕРЛИЋА..

Д. Бт. / субота, 23. 09. 2017. у 16:30

Уручење књижевног признања у Тополи открило незапамћено замешатељство. Бели Марковић одбио да прими награду, за коју се не зна ни ко је додељује

- Мој гест није никаква смишљена намера већ морално начело. Веома поштујем колеге са којима сам поделио "Скерлића", уважавам и чланове жирија, али не могу да се помирим са чињеницом да претходној тројици лауреата признање ни после годину дана није уручено. Сматрао сам да је сасвим природно да се са њима солидаришем. Можда би то урадила и остала двојица овогодишњих добитника да су за то знали.

Једногласном одлуком жирија у којем су били Зоран Милисављевић, Душан Стојковић и Никола Константиновић, прошле године награду су добили Мирољуб Милановић (за роман "Лов на висоравни", Милан Р. Симић (за књигу есеја "Дневник читаоца") и Зоран М. Мандић (за песничку књигу "Србија у дубоким водама"). Могло се очекивати да ће жири остати у истом саставу, али су се из њега својом вољом повукли Константиновић и Стојковић.

- Нисам могао да пристанем на свршен чин пред који ме је ставио Зоран Милисављевић и то из два разлога. Прво, што се према правилнику награда додељује сваке друге године, и друго, што се уручује за три различита жанра: роман, књигу есеја и збирку песама. Истовремено, Милисављевић је непрестано одуговлачио са уручењем прошлогодишње награде, и видевши куда то води нисам више желео да учествујем у том циркусу. На брзину је, затим, склепан нови жири који је донео одлуку какву је донео - каже Стојковић.

На наше питање зашто прошлогодишња награда није уручена, Зоран Милисављевић, иначе, иницијатор овог признања, каже:

- Разлог је врло једноставан и без икакве мистерије. Жири јесте донео одлуку, и то једногласну о признању, али она није званично обелодањена. Наиме, Зоран М. Мандић је пожурио да се у интервјуу за један локални медиј похвали као добитник, и тиме је прекршено правило о награди. Због тога је, практично, награда поништена, и због тога није, нити ће бити додељена.

"Прозвани" Мандић, међутим, има другачије виђење догађаја:

- Вест о награди објављена је у неколико дневних листова, а лично сам је добио путем мејла од члана жирија Душана Стојковића. У интервјуу, у којем се говорило о мом укупном стваралаштву, поменуто је и признање "Скерлић", али сам ја изричито рекао да о томе не могу ништа да говорим јер нисам званично обавештен.... итд.

Видети више

_______________

Па се ви сад, ако можете, снађите у том замешатељству ђаволском, пу, пу. Миостерије, можда и нема, али ђавола има, и судбине на жалост, и колатералне штете, чија је главна мета, ако ћемо да говоримо отворено, после свега, а како би другачије кад је професор Милановић убрзо после тога и умро?

Крајем августа 2020. -Б.Тук.

 

Нема коментара:

КОМПЛЕТАРИУМ

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"