...

...
ПОРТАЛ "САЗВЕЖЂЕ З"

Translate

Укупно приказа странице

ПРИЧА О ФРУЛИ


Жикине фруле, крајем августа 2017. Брезовица, Бандера


..

..

Žîkă Maku dîn Rnovăţ în Mlaoa, ḑîśe-n fluir žuoku barbaţîlor, dî kare să krĭeđe-n Mlaoa kî ĭe măĭ batrîn žuok rumîńesk. Tuoba baće fiu-su Pătru. A registrat Paun Durļa dîn Maĭdanpek. Fluiru ĭe facut 1834. * Žika Makuljević iz Ranovca u Mlavi svira na fruli kolo koje se u Mlavi smatra najstarijim vlaškim kolom. Prati ga na bubnju sin Petar. Frula na kojoj svira izrađena je 1834. godine. Snimio etnolog Paun Es Durlić, 16. marta 2012. godine.

Дом Макуљевића, Брезовица (Рановац, крајем августа 2017). У посети великом народном уметнику, проналазачу и алхемичару, мајстору, фрулашу и чувару памћења. (Фрулаш Жика Макуљевић и Александар Лукић, песник. Снимак Бранка Веддер)

..
ПРИЧА О ФРУЛИ

Žika Maku dîn Rnovăţ în Mlaoa (Sîrbiĭa), măĭ mare maĭstur dî fakut la fluĭere dîn rumîńi sîrbĭeşć, povăstuĭe kum rumîńi aĭ batrîń a fakut fluirĭe. Pi-nvăţu-luor ĭel ļi faśe şî-n ḑî dă astăḑ. * Žika Makuljević iz Ranovca u Mlavi (Srbija), najveći majstor za izradu frula među srpskim Vlasima, pripoveda o tome kako su stari Vlasi izrađivali frule. Na taj starinski način on ih izrađuje i dan-danas. Snimio etnolog Paun Es Durlić, 16. marta 2012. godine. I deo.

..
НА ПУТУ ПРЕМА БРЕЗОВИЦИ (ПРЕКО КАОНЕ). - 
..
Воденица у Каони (снимци Бранке Веддер)


Даље, према Паљевинама, Бандери, Брезовици
Кућа Жике Макуљевића. Црвен камен у темељу коша, извађен испод Црног врха Рановачког

..
Пред Жикином мајсторском радионицом
Воденични камен  и рановачки црвени камен
Жикин Кош
Жикин млин, детаљ. Просејавање брашна
Жикин проналазак: комбајн или машина за бербу сунцокрета, вејање и цеђенје зејтина...
Жикин бунар

Жикине старинске куће...
Жикино брашно (Александар Лукић, песник)
Жикина липарија
Жикине вињаге
Жикине вињаге
Жикине вињаге
Жикина свирка
Жикина свирка
Један од највећих живих виртоуза на фрули и мајстора, и проналазача у Србији...
Црвен камен из Рановачког мајдана
Прича о Жики Макуљевићу, уметнику и алхемичару, проналазачу и мајстору за израду фрула на тредиционалан начин, који се преноси са колена на колено већ вековима, могла би да стане у једну веома обимну књижурину. Овај човек је влашка жива књига, ненаписана, непрепричана. Испунила би сигурно један обиман зборник, обимнији од оног нашег некадашњег АЛМНАХА за живу традицију, књижевност и алхемију (1989), помислих, док нас је наш гостољубиви домаћин нудио гроздом липарије. У том тренутку, високо у небу, видели смо јато - помислили смо орлова кликташа - не, то су гавранови, рече Макуљевић, у последње време нека их невидљива сила гони одавде са њиховог древног станишта; круже као да су слуђени!. - Мислио сам да круже изнад нашег имања на Паљевинама, тј. према Бандери (ни километар од дома Макуљевића), иако су можда кружили тамо према Малим Паљевинама, и салашима пок. Душана Милкиног. Чега год би се дотакао овај мајстори и народни уметник, макар и узгред, одавало је знање и упућеност човека који живи у великом и дубоком сагласју са природом. Запањио ме је певајући незабележену велику влашку баладу о истребљењу и уништењу села Вишњица, не толико лепотом певања, јасноћом народних стихова, већ и покушајима да протумачи тамна места из ове влашке баладе, која може остати и незабележена и непреведена на српски, иако о једном српском и влшком поразу и трагедији пева.Боже, помишљао сам не једном, докле би овај наш земљак и комшија, надарен многим даровима духовним, догурао да је добио и редовније образовање!!

     Док смо се враћали низ планину према нашем селу Мишљеновцу на последњим обронцима Хомоља, нисам могао да се отмем снажном утиску који је не само на мене, него и на све оне који су били са мном у том тренутку, покренуо тај кратки боравак у Брезовици. Срећом да је са нама био и један пасионирани шведски фотограф, па је понешто и снимио: фотографије веродостојније и убедљивије сведоче од записа и говора. Тих фотографија је, наравно, снимљено много више, него што може да прими овај осврт, и оне ће, надам се, бити сачуване...

..
ЗНАЦИ ПРЕПОЗНАВАЊА  
На прелазу преко железничке пруге, која је некада била замишљена као пруга која полази из Бордоа, и иде преко Париза, Милана, Загреба, Београда, Мишљеновца и даље до Одесе. То нису живи споменици на једној пустој прузи, већ Браћа Лукић, испод имања - мираза  покојне матере Наталије Лукић.


Правац - Будућност...
..
Заштитни знак ДИБИДУСА, будућег друштва и следбеника  "Заветина", Друштва Суз...ЛеЗ 0012598   


..

Нема коментара:

КОМПЛЕТАРИУМ

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"