...

...
ПОРТАЛ "САЗВЕЖЂЕ З"

Translate

Укупно приказа странице

ОПУСТОШЕЊЕ

ОПУСТОШЕЊЕ


....

...

Пре десетак година, један од мојих познаника испричао ми је помало невероватну причу о селима на југоистоку Србије. Човек је понављао као омађијан: "Ви сте вашу јунакињу Анђујку морали да проведете кроз ова села! А нисте, јер их нисте видели својим очима."  Тај човек, рођен на селу али осуђен да живи у граду, користио је прилику да обилази планинске делове Србије, коју је заборавио и Бог изгледа. Конкретно, неки његов пријатељ родом из Босилеграда, повео га је на неколико дана у свој родни крај, причајући како се тамо могу купити имања и домаћинства са речицама пуним пастрмки багателно. Јер су села опустела. "У двадесет села срели смо  само једну бабу и јуедну мачку!!"
То ми је остало у сећању.
Тај човек је, међу мојим знанцима, први доживео страхоту пропадања села - тамо на југоистоку Србије. Но, он је имао преча посла, и није направио фотосе, да барем на тај начин сачува понешто од пропадања.
Прошле јесени, захваљујући упорности старије сестре моје жене обишли смо Стару планину, и Трговиште (током неколико дана). Увод у то путовање беше посета једном раданском селу, лепог имена, Драги Дел, које је такође обележено удесом опустошења.
А недавно, прегледајући профил једног амбициозног и вредног младог човека, из Врања (родитељи су му из Пчиње)  набасао сам на фотографије, које одузимају дах, фотографије опустелих кућа и опустошених села...Фотографије је, преко педесетак, снимио, претпостављам, један од његових познаника . у околини планине Дукат, општина Босилеград.
Да ли је све то видео, или део тога, онај мој познаник пре десетак и више година, у трагању  за местом погодним за изградњу рибњака за пастрмке?

...


...

Ево једне од тих кућа, очигледно напуштених, која је ушла у заглавље ове локације о страхоти опустошења
..

..


..

..


..

...

..

..

..

..

..

..
Свака од ових кућа има своју душу, причу, историју. Овде је живео неки вредан, марљив и радин свет, који се разумео, поред свега, осталог, и у градитељство. Где су ти власници, наследници, они који су ту живели и опстајали деценијама, столећима? Читао сам недавно да су се мрки медведи вратили на Стару планину. А власници ових кућа, или наследници - где су они? И где је ту држава? Како то да се у Србији последњих четврт века упорно игнорише - та чињеница  опустошења, читавих појединих планинских крајева, где краве не пасу траве већ чајеве? Како то да је мрким медведима дража ова планина од људи? 

..
Позивамо Ва да нам  пишете из Ваших села, да нам јављате, сликом и речју, приче о дубини пропадања  српских села, која су кроз векове била најбујнији извор нашег народа и опстанка. Најупечатљивије записе, осврте, фотографије, публиковаћемо и овде, али и на другим локацијама "Сазвежђа З".
         У Београду, 29. новембра 2015.          М. Л....ЛеЗ 0004501     

Нема коментара:

КОМПЛЕТАРИУМ

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"