...

...
ПОРТАЛ "САЗВЕЖЂЕ З"

Translate

Укупно приказа странице

субота, 19. мај 2018.

ИЗЛОЖБА „КАРАЂОРЂЕВИЋИ У ИСТОРИЈСКОМ ТРАЈАЊУ СРБИЈЕ 1808-2018“ У НОЋИ МУЗЕЈА НА БЕЛОМ ДВОРУ



ИЗЛОЖБА „КАРАЂОРЂЕВИЋИ У ИСТОРИЈСКОМ ТРАЈАЊУ СРБИЈЕ 1808-2018“ У НОЋИ МУЗЕЈА НА БЕЛОМ ДВОРУ

Београд, 19. мај 2018 – Бели Двор на Дедињу и ове године је једна од изложбених локација у оквиру београдске манифестације Ноћ музеја. Посетиоци су имали прилику да виде изложбу која приказује династију Карађорђевић у периоду 1808-2018.
Изложба има за циљ да истакне важне историјске прекретнице, догађаје из 1808, 1848, 1878, 1908. и 1918. и повеже их са деловањем личности из династије Карађорђевић. Такође, изложба приказује и трајање краљевске породице кроз време, као једног од ретких континуитета у Срба. Аутор изложбе је господин Душан Бабац, члан Крунског већа.
У време устаничког предаха, 1808. године је Карађорђе формирао први батаљон регуларне војске, обучену, наоружану и униформисану по свим критеријумима савремене Европе. Година 1848. је време европских револуција и почетак организоване борбе Срба пречана за добијање аутономије у оквиру Аустријске царевине. У то време је у Србији био кнез Александар Карађорђевић који је подржавао овај покрет. У време ослободилачких ратова 1876-78, кнез Петар Карађорђевић се под именом Петар Мркоњић прикључио устанку против Отоманске владавине у Босни. У време Аустругарске анексије Босне 1908. године, престолонаследник Ђорђе је имао истакнуту улогу у демонстрацијама против овог акта противног међународном праву. Регент Александар је као Врховни командант био на челу српске војске која је ослободила све српске земље 1918. године. Данас, сто година касније, рођењем принца Стефана у фебруару 2018. године, отворено је још једно поглавље у историји краљевске породице Карађорђевић, која је органски повезана са историјским трајањем српског народа.
Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина поздравили су посетиоце, разговарали са њима и фотографисали се. Интересантна поставка на располагању је посетиоцима за обилазак у оквиру „Ноћи музеја“ до раних јутарњих часова, а за кафу и освежење побринула се компанија „Bean and Leaf“.

Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра 

 
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Нема коментара:

КОМПЛЕТАРИУМ

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"