...

...
ПОРТАЛ "САЗВЕЖЂЕ З"

Translate

Укупно приказа странице

четвртак, 26. јун 2008.

Из рукописа кратких проза пристиглих на конкурс Ед. ЗАВЕТИНЕ :Душко Мрђа


Дворска луда и краљ

Давно једном, у једном краљевству на ивици пропасти, на самрти краљ прогласи за насљедника дворску луду. Дворска луда није изгледао изненађен. Додуше, није могао очекивати такву обавезу, али ионако би остао без посла. А он је волио свој посао.
Први дан на новом послу дворска луда није ни примјетио да више не ради свој стари посао. Као што је био навикао, збијао је шале на свој рачун, па како се нико није смијао, почео их је збијати на туђи рачун, на што су се сви присутни смијали. Након неколико дана на новом послу више се уопште није шалио.
Понекад је морао и издати понеку наредбу, јер чинило се да се то од њега очекује, судећи по понашању његове околине, а дворска луда је био навикао да поштено ради свој посао.
Након неколико година поштеног рада, рекоше му да у једном селу живи краљев ванбрачни син, нека пијандура, на што он поскочи, насмијаног лица. Краљевство бијаше ојачало и поданици су живјели добро, па дворска луда са добрим препорукама у руци оде да тражи нови посао. Јер дворска луда је волио свој посао.


Кад се очи навикну на мрак


Ипак се не види се ни пут пред ногама, поготову кад је обасјан уличном свјетиљком, тада се и не гледа у том правцу, поглед бјежи по мрачним угловима,
тражи једва чујне звуке, док се ноге спотичу и клижу о избљувке
и трагове пређашњих пролазака, а упорно вуку напријед полужив оклоп од костију и меса који постепено уобличава биографију освијетљену самом собом, а ипак се не види, од сувише свјетла, кад се очи навикну на мрак.
Кроз сопствене реченице, непажњом изговорене, плови човјек, хотећи да се утврди у олуји заборављених дана, прогоњен собом прогони друге и стоји као свјетионик што прејаким снопом свјетлости засљепљује и не упозорава на хриди.
Јер накратко ослијепљен од дневнога свјетла не бива више, већ хронично замућеног погледа ходи онај чије очи су навикле на мрак.

Душко МРЂА*


Душко Мрђа, рођен 20. 3. 1978. у Бањалуци. Живио у Бањалуци, Босанском Петровцу и у Великом Градишту. Завршио Гимназију и Електротехнички факултет у Бањалуци. Поред осталог, конобарисао по кафанама и свадбама, радио у салону игара, као улични продавац кокица и као шегрт водоинсталатера. Живи у Бањалуци, запослен у Телекому Српске. Пише кратке приче, пјесме, афоризме, ради на роману и драми. Учествовао у писању сценарија за кратки играни филм. Објављивао кратке приче у сарајевском часопису Албум, бањалучким Независним новинама, у оквиру манифестације СКЦ-а „Реч у простору”, у зборнику кратких прича Најкраће приче 2007, и на сајту omnibus.ba.

Нема коментара:

КОМПЛЕТАРИУМ

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"